Suvenire nga 360 mijë euro kalben në podrume që të lulëzojë biznesi i nënës së Aleksandar Nikolovskit?

Qindra kuti që përmbajnë enigma me motive nga Shkupi 2014, të blera nga Kina, me një çmim prej 360,000 eurosh fantastike, po kalben në bodrumin e Muzeut Kombëtar. Ideja e qeverisë së VMRO-së ishte të shesë suvenire me elementë antikë dhe kështu të promovonte Shkupin 2014. Por, edhe pas gjashtë vjetësh, kutitë nga Kina, të shtrenjta, po kalben në bodrume.

Portali Nova TV transmeton një deklaratë të Jovan Surbanovski, drejtor i muzeut, duke konfirmuar rastin. Aktualisht muzeu ka rreth 10,000 suvenire me motive të ndryshme, të cilat janë marrë me Vendim të Qeverisë përmes Ministrisë së Kulturës. Vetëm një pjesë e gamës së plotë të artikujve të ofruar nga muzeu, duke përfshirë kopjet muzeore të kopjuara nga muzeu. Këto objekte iu dhuruan Muzeut NI të Republikës së Maqedonisë Veriore në vitin 2013 me Vendim të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë. Deri më tani, për shkaqe teknike, ato nuk janë shpërndarë në dyqanet e tjera të suvenireve të institucioneve muzeale vendor dhe kombëtarë “, tha Surbanovski.

Sipas tij, këto kuti plot suvenire për të cilat nuk ka interes tregu marrin hapësirë ​​të vlefshme në sallat e ekspozitës. Ministria e Kulturës nënshkroi një marrëveshje me kompaninë Agens, e cila blinte suvenire, por më pas artikujt e tillë nuk dilnin në shitje. Autoritetet do të duhet të përcaktojnë shkakun.

Pse dhe si janë blerë ato gjithashtu do të duhet të hetohen. Lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, në një nga paraqitjet e tij parazgjedhore hapi dilemën nëse ruajtja e suvenireve i hapi rrugë Mirjana Nikolovska, nëna e kandidatit për deputet nga VMRO DPMNE, Aleksandar Nikolovski nga Ohri, i cili gjithashtu kishte një marrëveshje për të shitur suvenire muze. Zaev pyeti publikisht nëse për të shitur suveniret e saj, udhëheqja e atëhershme e Ministrisë së Kulturës dhe muzeut fshehën qëllimisht objektet kineze.

Ky skandal i ri hap një çështje për prokurorinë, e cila do të duhet të fillojë një hetim nëse dëshiron të përcaktojë se kush është përgjegjës për paratë publike të shpenzuara për suvenire që janë pa vlerë dhe nëse ruajtja mbronte interesat e biznesit të dikujt.