VMRO-DPMNE dhe E Majta kundër shtetit dhe Marrëveshjes së Prespës, shprehimisht “kandiduan” për Listën e zezë

VMRO-DPMNE dhe E Majta qëndrojnë kundër Marrëveshjes së Prespës pavarësisht një urdhri ekzekutiv nga Presidenti i SHBA Joe Biden që kërcënon të ndalojë hyrjen dhe konfiskimin e pasurisë të të gjithë kundërshtarëve të Marrëveshjes me Greqinë dhe Marrëveshjeve të tjera të rëndësishme të Stabilizimit në Ballkan të përfunduara në të kaluarën prej dy dekada e gjysmë. Të dyja palët shprehimisht ia kthyen shpinën partnerit strategjik të vendit, përmes deklaratave të Dimitar Apasiev.

“VMRO-DPMNE nuk mori pjesë në negociata, krijimin, miratimin e tij në Parlament dhe zbatimin e tij, është asimetrike dhe në kundërshtim me interesat kombëtare maqedonase”.

Apasiev mbajti një qëndrim edhe më të ashpër, sipas të cilit urdhri ekzekutiv i Presidentit të SHBA Joe Biden është “pjesë e politikës së jashtme imperialiste të Shteteve të Bashkuara, e cila operon me presion, sanksione, kërcënime dhe ndërhyrje ushtarake, pra një politikë të dhunshme”.

Deri më tani, dihej, të paktën sipas deklaratave publike, se një pjesë e opozitës maqedonase nuk do të respektonte Marrëveshjen e Prespës, e cila shtoi një emërtim gjeografik në emrin e vendit, por forcoi identitetin (maqedonas, maqedonas). Marrëveshja çoi në zhbllokimin e integrimit Euro-Atlantik, dhe pikëpamje të tilla u ndanë disa herë nga kryetari i VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.

Administrata amerikane nuk ka njoftuar ende emrat, por ankandi ka filluar. Sipas dekretit të fundit të nënshkruar nga Presidenti i SHBA Joe Biden, lista do të përfshijë të gjithë individët që punojnë kundër marrëveshjeve kryesore në Ballkanin Perëndimor, pasi përndryshe ata do të destabilizonin rajonin.

“Situata në territorin e ish Jugosllavisë në dy dekadat e fundit ka qenë komplekse dhe përfshin minimin e konflikteve të pasluftës, si dhe korrupsionin e përhapur në shumë institucione në këtë zonë. “Ky urdhër përbën një kërcënim për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të rajonit.”

Ata që janë përgjegjës për shkeljen e marrëveshjeve rajonale të sigurisë dhe paqes, të tilla si Marrëveshja e Prespës, Marrëveshja Kornizë e Ohrit, Rezoluta 1244 dhe Marrëveshjet e Dejtonit, mbahen përgjegjës.