Zaev për “Katimerini”: Çdo ndërhyrje në identitetin maqedonas është e papranueshme

Për perspektivën evropiane dhe veton bullgare, por edhe për mbështetjen greke, për Marrëveshjen e Prespës, si dhe për marrëdhëniet me ish-kryeministrin dhe aktual të Greqisë, flet kryetari I Qeverisë së Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev në edicionin javor të gazetës greke “Katimerini” në intervistën me titull “Së bashku për Ballkanin në shekullin 21”.

Kryeministri Zaev shpjegon se pavarësisht raporteve pozitive nga Komisioni Evropian dhe Marrëveshja për fqinjësi të mirë me Bullgarinë, për shkak të vetos nga Sofja, Maqedonia e Veriut nuk filloi negociata me BE.

“Në shekullin 21, përcaktimi i historisë së një kombi tjetër nuk është në përputhje me frymën evropiane, sepse ne kemi nevojë për të ndërtuar një të ardhme së bashku. Për Maqedoninë Veriore, për popullin maqedonas, për të gjithë qytetarët e vendit tonë, çdo ndërhyrje në identitetin maqedonas është e papranueshme. Procesi ka vazhduar për një kohë të gjatë, ne nuk duam të ndalemi dhe nuk do të ndalemi, por nuk do të rrezikojmë dinjitetin tonë dhe identitetin tonë. Unë besoj se do të gjejmë zgjidhje të përbashkëta me Bullgarinë dhe do të ndërtojmë një të ardhme cilësore për ne dhe gjeneratat e ardhshme”, shpjegoi kryeministri, duke theksuar se e kaluara nuk duhet të harrohet, por “urat e bashkëpunimit duhet të ndërtohen midis të gjitha vendeve të Ballkanit, sepse ajo është e vetmja rrugë drejt suksesit”.

Nga ana tjetër, ai thotë se Greqia mbetet një “ndërmjetës dhe mbështetës i fortë” i rrugës evropiane të vendit tonë, diçka për të cilën u sigurua kryeministri grek.

Zaev kujton në takimet e para me Micotakis në shtator dhe nëntor 2019, duke thënë se si atëherë ashtu edhe në takimet e ardhshme u krijua një “marrëdhënie miqësore, e lirë nga të gjitha çështjet që rëndonin marrëdhëniet dypalëshe në të kaluarën”, partneriteti tashmë i përcaktuar i bazuar në besim ishte e pranuar dhe miqësia “, e cila i shndërroi marrëdhëniet midis dy vendeve në aleancë”.

Kolegu im, Micotakis më siguroi kategorikisht se Greqia mbetet një ndërmjetës dhe mbështetës i fortë i vendit tonë në procesin e ardhshëm të negociatave me Bashkimin Evropian. Ne të dy u angazhuam për zbatimin e plotë dhe të pandërprerë të detyrimeve dypalëshe të përcaktuara në Marrëveshjen e Prespës. Në të gjitha takimet tona, ne diskutojmë për bashkëpunim më të madh ekonomik që duhet të vazhdojë dhe avancohet”, tha Zaev.

Forcimi shtesë i miqësisë dhe bashkëpunimit energjetik, sipas Kryeministrit, është tubacioni i gazit që do të lidhë të dy vendet, gjegjësisht marrëveshjet për terminalin në Aleksandrupoli, si dhe për ndërtimin e interkonektorit.

Shton se këto projekte do të jenë të parët e këtij lloji në Evropën Juglindore, dhe me lidhjen me Greqinë, në vend të një burimi të gazit natyror, ne do të kemi mundësinë të furnizojmë nga burime të ndryshme, nga Shtetet e Bashkuara, Lindja e Mesme dhe të ngjashme.

Një pjesë e intervistës për “Katimerini” i kushtohet Marrëveshjes së Prespës, negociatave dhe marrëdhënieve me ish-Kryeministrin grek Aleksis Cipras.

Thotë se tre vjet më vonë mund të thotë se si në vendin tonë ashtu edhe në Greqi, “vullneti i fortë politik i udhëheqësve dhe bashkëpunëtorëve të tyre për të ndryshuar imazhin e Ballkanit” përkoi.

“Mendoj se nuk do të ishte ekzagjerim të thuash që Aleksis Cipras dhe unë hymë në një proces në të cilin rrezikuam karrierën tonë politike, pa llogaritur koston personale. Ne kemi pranuar sfidën për të gjetur një zgjidhje që buron nga qasja evropiane për të gjetur përgjigje për pyetjet më të vështira, siç është çështja e emrit të vendit tim dhe bllokada e tij prej tre dekadash nga dekada. Ne arritëm një marrëveshje dhe një zgjidhje. Ne e dinim se kishte një ngërç, përndryshe nuk do të kishte një vullnet të tillë politik dhe personal të të gjithë atyre që morën pjesë në proces”, shpjegon kryeministri.

Shton se nuk kishte imponime në negociata, dhe momenti më i rëndësishëm ishte kur ata arritën në përfundimin se ndajnë të njëjtat vlera dhe zgjodhën të marrin vendime dhe të zgjidhin mosmarrëveshjen.

“Kemi zgjedhur të marrim vendime. Le ta zgjidhim mosmarrëveshjen me emrin e vendit tim. Le të mos zvarritim, të mos marrim parasysh faktorë të tjerë, të mos luajmë me publikun si në timen ashtu dhe në vendin tuaj, le të mos humbasim kohën e miqve tanë dhe mbështetësve të procesit. T’i japim rajonit një Ballkan të ri, një Ballkan të shekullit 21, ku e kaluara, hijet e historisë, nuk do të jenë pengesa të pakapërcyeshme për një të ardhme të përbashkët. Kjo ishte ajo që na lidhi dhe kjo lidhje u forcua nga atmosfera miqësore që u bë gjithnjë e më intensive në secilin nga takimet tona të ardhshme”, thotë Kryeministri Zaev për “Katimerini”.

Komentoi se para Marrëveshjes së Prespës “ne ishim fqinjë që gjithmonë kishim një palë të tretë në tryezë”, dhe tani ne jemi aleatë të NATO-s, ndërsa anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në Aleancën e Atlantikut të Veriut “është kontributi më i madh për sigurinë dhe stabilitetin tonë”, por është dhe garancia më e fortë e integritetit territorial dhe sovranitetit të vendit.

Intervista e kryeministrit Zaev për “Katimerini” është në prag të pjesëmarrjes së tij në Forumin ekonomik Delfi, i cili do të mbahet nga 10 deri më 15 maj në Athinë.